food · Uncategorized

Pumpkin cheesecake & Hot wine

Zima oficijelno počinje onda kada se osjeti miris cimeta na ulicama. Ovaj neočekivani snijeg u novembru me je inspirisao da nastavim sa svojom poguzija sagom na blogu. Odmah sam se bacila u potragu za nekim super receptima, te sam proguglala sve ruske, turske i amerčike kulinarske sajtove dok nisam pronašla recept koji mi je izgledao savršeno, te nisam pogriješila, ukućani su se zaista oduševili, nakon što su “popljuvali” moj rad i trud, jer ĐE JE POŠTEN ČOEK VIDIO TORTU OD TIKVE I SIRA. Zerina mani se svog alterega moderne domaćice i naprvi šta da se onesvijestimo od čokolade.

Prevariše se oni, pa sam odlučila da sa vama podijelim ovu kremastu tortu i neizbježno kuhano vino. Ova kombinacija će vas odvesti u drvenu kuću na planini pored kamina dok ogromne pahulje padaju vani. Javite mi utiske i da li vam se svidjelo nakon što ste je vi napravili.

Sastojci

  • Kora od keksa: (okrugli pleh prečnika 23-24 cm)
  • 250 g keksa spekulas, djumbir ili digestive
  • 125 g maslac (puter) istopljenog i ohlađenog do sobne temperature
  • Bundevasti fil:
  • oko 420 g bundeva pirea
  • 750 g krem sira
  • 200 g šećera u prahu kupljenog
  • sok pola limuna
  • 1 kašičica vanila esencije
  • 1 kašičica limun esencije
  • 6 xxl jaja

Priprema

  1. 1.

    Prvo što treba uraditi je ako koristite svežu bundevu oguliti  je odstraniti semenke I taj centralni sadržaj, meso buneve iseckati na sitne kockice I staviti da se sa 5-6 kašika vode na tihoj temperature dinsta. Kad je gotovo izblendirati u kašu bez dodatka vode. Ostaviti da se ohladi.

     

    2.

    Okrugla forma za tortu sa ispadajućim dnom prečnika  od  23-24 cm, treba da je obložena aluminijumskom folijom jer se peče u vodenom kupatilu.

    3.

    Kora od keksa:

    Keks sameljite i pomešajte sa puterom dok se ne stvori masa koja podseća na mokar pesak. Rukom nanesite koru pritiskajući na dno pleha. Izjednačiti valjkom ili okruglom čašom, ostaviti u frižider dok se fil spremi.

    4.

    Fil od bundeve i sira:

     

    Hladan pire od bundeve i krem sir izmešati mikserom dok se ne izjednači smesa. Postepeno iz nekoliko puta dodavati šećer, bez prekida miksanja, zatim dodavati jedno po jedno jaje, posle svakog izmiksati dok se smesa ne izjednači. Dodati sok od limuna i esencije, izmešati i sipati preko kore od keksa.

    5.

     

    Cheesecake se peče u tzv.  vodenom kupatilu, još jednom obmotati  alu folijom formu za pečenje. Pripremite još jedan veći pleh i stavite cheesecake u njega zatim sipajte polako ključalu vodu do nivoa polovine smese cheesecake-a. Da bi sprečili da vam izgori po površini stavite i alu foliju preko vrha površine pleha.

    Peći 1 h i 45 minuta na 170° C (površina cheesa se neće lepiti za prste a kad malo pomerite posudu levo desno centar će se malo ljuljati kao žele). Ja sam prekrila alu folijom pleh pa mi je trebalo više vremena oko 2h. Ostaviti u isključenoj odškrinutoj rerni 30 min, zatim izvaditi  i ohladiti do sobne temperature u plehu (ne vaditi iz osnovnog pleha), zatim staviti u frižider preko noći najbolje. Skinuti alu foliju, nožem proći okolo cheesa i staviti na tanjir za posluženje, seći i uživati. Preliti sa sosom po želji, a i ne mora savršen je bez dodataka. U mom slučaju preliven je sosom od čokolade.

    Uživajte!

 

Processed with VSCO

 

Processed with VSCO

 

Processed with VSCO

 

Processed with VSCO

 

Processed with VSCO

 

Processed with VSCO

Kuhano vino

Kuhano vino je u mojoj porodici “go to” piće koje tokom zime uvijek mora biti u kući. Ja ga pravim na svoj “Zerina način” ili kod moje mame poznatije kao “Mogla si stavit sve što si našla” uz moj odgovor “sreća pa nisam” 😀

Naime, spremite dvije boce vina, 4 narandže, čaj od brusnice, karanfilić, cimet, te Kotany začin za kuhano vino.

Prokuhajte vino, dodajte šećer (onoliko koliko vi želite da bude slatko), dva pakovanja vanilin šećera, malo arome vanilije, Kotany začin, karanfilić i cimet (i u prahu i u kori), naribajte narandžinu koru, te narandžu izrežite na kriške, čaj od brusnice ili borovnice u kesici, sve stavite u prokuhalo vino, i ostavite da kuha par minuta. Poslužite u vatrostane čaše i uživajte u super napitku.

 

 

2 thoughts on “Pumpkin cheesecake & Hot wine

  1. Draga Zerina, super post, jedino što mi je “zapalo” za oko je činjenica da su dijelovi recepta za tortu napisani na ekavici, (i još poneka “kucaća” greška) što daje utisak da se nisi dovoljno potrudila urediti post prije objavljivanja, već da radiš po principu copy-paste. Sljedeći put to ispravi 🙂 Lp

    Like

    1. Upravo iz tog razloga što nisam ja izmislila recept za cheese cake i stoji onako kao i u izvornom receptu. Ne kitim se tuđim perjem i ostavljen je link stranice sa koje je recept skinut. Onaj gdje sam ja izmišljala toplu vodu je za kuhano vino, i on je napisan mojim jezikom i žargonom. Hvala na primjedbi, i drago mi je da si to primijetila. Međutim neću mijenjati princip rada ili prepravljati jezik na koji je recept ili bilo šta drugo napisano, u mojoj glavi je to pomalo skrnavljenje nečijeg rada, truda i na kraju tipkanja.

      Like

Leave a comment