madam jolie · outfit · travel

Siena #ootd4

Iiii sagu “Bilo jednom u Italiji” privodimo kraju.
Osim ovog, ostao je još jedan post iz Firence koji je meni najdraži, no, o tome ćemo za 2 dana, sada pričamo o Sieni koja me je oduševila, kao i cijela Toskana koju su smo malo vidjeli prolazeći kroz divna zelena polja.
Žena u duši seljanka se pronašla i zaljubila u te livade hahah.
Čak, mislim da su Teletabisi snimani u Toskani.
Šalu na stranu, Siena je prelijep grad koji još uvijek drži do svoje tradicije i pomalo čudnih običaja. Ljudi su bolesno bogati te smo Burčo i ja na osnovu obilježja njigovih klubova, klanova, nazovite ih kako hoćete kao i činjenice da se prva banka sagradila baš tu, baš tu su se obilježavale konjske trke i klađenja, zaključili da masoni potječu upravo od njih. Voljela bih da sam vas povela sa sobom da vidite grad u kojem je svaki kamen priča za sebe. Grad je pod UNESCO-om zaštićen kao svjetska baština čovječanstva.
U nastavku vam ostavljam tekst koji sam dobila od vodiča vezan za utrke i njihovo dijeljenje na kontrade tj. porodice koje su u mojoj glavi nešto kao 17 ministara grada 😀
“Palio od Siene jedna je od najtežih i najopasnijih konjskih utrka u svijetu. Održava se na glavnom trgu Piazza del Campo u talijanskom gradu Siena, koji se za tu prigodu u potpunosti pospe s pijeskom. Utrka se održava dva puta na godinu, i to 2. srpnja i 16. kolovoza u čast Djevici Mariji. Ukupno sudjeluje 17 natjecatelja koji se dijele po svojim kvartovima, a nazivaju se Contrade. Glavna obilježja su im grbovi životinja ili mitskih likova, kao što su na primjer orao, zmaj, vučica ili divlja svinja. Zanimljiva utrka održava se još od srednjeg vijeka. Riječ Palio znači marama ili plašt, ali kasnije se značenje mijenja u zastavu, a to je upravo ono što pobjednik i dobiva za nagradu. Svi natjecatelji imaju posebna odijela čije boje nose i konji jahača. Po utrci sudjeluje samo deset Contrada, dok ostatak kandidata nastupa u drugoj utrci u kolovozu. Za konje koje nazivaju barbero zadužena je posebna komisija koja četiri dana prije utrke bira između 30 konja koji se na izvlačenje dodjeljuju natjecateljima. No jahači nisu stanovnici niti jednog naselja nego se iznajmljuju profesionalni džokeji. Tko je dobio najboljeg konja može se prepoznati po glasnoći samih navijača kojima je ovaj događaj jedan od bitnijih u godini. Utrka svake godine privuče i mnogo turista iz cijelog svijeta. Ovogodišnji pobjednik prve utrke je bila Contrada u znaku patke.”

O sukobima Firence i Siene smo učili u školama, kao i o velikoj porodici Medici koja je veoma bitna za cjelokupan razvoj Italije.
Uz sve navedeno, ja ne bih bila ja kada ne bih probala sve slastice Toskane, one glavne su definitivno vino, masline i sirevu za što im dajem sve pohvale.
Outfitom sam se potpuno uklopila u Toskanu, torbica iz proljetne Madam jolie kolekcije sa jedne strane ima oslikanu Tskanu dok je sa druge stari Rim, bez nje ovo putovanje nije moglo proći, udobne tene, helanke i maica u kojima sam putovala dobili su savršen pečat ovim pončom i torbicom.
Činjenica je da uz malo mašte uvijek možemo biti chicIMG_0260IMG_0293IMG_0298IMG_0308IMG_0310IMG_0311IMG_0335IMG_0350IMG_0348IMG_0347IMG_0344IMG_0338IMG_0341

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s