educational · madam jolie · outfit · travel

Efes ( a dream come true)

Haljina-Nit
Prsten i narukvica sa arapskim pismom – Werkstatt 
Torba – Madam jolie design
Šešir – Koton
Rimljanke – Primark
Ogrlica (duža) – Stradivarius
Ogrlica sa dukatima – Kujundžijska prodavnica na Baščaršiji
Prsten sa tirkiznim kamenom – Lokalna pijaca Sirano
Naočale – Ebay

Znam ja da nismo svi isti, i da neko ne može razumjeti kada kažem da mi je ovo bila životna želja. Također znam da sam žena koja ima puno želja, i 90% tih želja su vezane za putovanja i neka historijska mjesta koja su meni kroz odrastanje (smatram da još uvijek odrastam) ostala u srcu kao budući važni doživljaji.

IMG_3639IMG_3567IMG_3562IMG_3559IMG_3547

Moja osnovna škola je imala 3 “opasne” nastavnice, jedna je predavala bosanski, druga engleski a treća historiju. Sada ću vam odati malu tajnu, nisam ih nešto naročito voljela, naprotiv cijela škola se tresla od same pomisli na njih tri, ali u srednjoj sam ih sjetila svakog dana, zahvaljujući njima, čitavo naredno školovanje sam na svoje rečenice i spoznaje dobivala komentare poput, pa ovo je prvi put da neko ima konkretno mišljenje o nekoj situaciji. Asistente na fakultetu sam ispravljala i ukazivala na greške prilikom pisanja i izgovora maternjeg jezika, možda je to razlog što sam oborena morfologiju turskog jezika 11 puta. Milo za drago, šta da se radi. Nastavnica engleskog mi je uvijek govorila da sam stvorena da govorim, i da ću biti djevojka i žena koja će se moći sporazumjeti na svakom kraju svijeta, tako i bi, sa svojih 5 jezičkih diploma se sjetim te žene sa nevjerovatnom ljubavlju. Što vam sve ovo pričam ?
Da bi vam bilo jasnije zašto sam vezana ovoliko za svaki blizanački promjenjivi dio mog života.

IMG_3796IMG_3847IMG_3714IMG_3760

 
Za 23 godine sam promijenila bezbroj hobija i onaj sam tip osobe koji hoće sve i probati i vidjeti i naučiti. Onaj naporni insan koji hoće sve da zna i da bude najpametniji.

IMG_3781

IMG_3881
To me vodi mojoj nastavnici historije, školskoj drugarici moje mame, i žene koja je živjela u mojoj ulici.
Bože dragi, koliko sam se samo trudila i čitala da je zadivim, pa 2-3 lekcije unaprijed spremim da kada krene predavati budem pametnija od drugih, u rangu s njom. E vidi mene kako ja znam, a ona ko za inat, preskoči to što sam spremila pa predaje nešto deseto ili odluči ispitivati taj čas.
Tada mi je bilo krivo, i ljutila sam se, danas sam toliko zahvalna Bogu što su bile dobar dio mog života i što su bile dio mog odgoja, jer je danas pronaći takve pedagoge zaista preteško.


Nastavnica historije, Nermina, nikada nije radila po udžbenicima, na njenim časovima smo smišljali predstave, pa je premijera Gladiatora i Troje bila puno prije nego što je zaista snimljen, donosila nam je svoje knjige iz kojih nam je čitala priče, gledali smo historijske filmove na njenim časovima, i ona je glavni krivac što sam kao žensko zavoljela ratove, svoju domovinu i svaki ćošak svijeta.


Lijepo je znati i geografiju, gdje se šta nalazi, kako do nečega doći, ali kada dođeš, pa ti srce poskoči i zaigra, oči zasuze jer to što si učio i mislio da je neka vrsta bajke zaista postoji, pa ti u svojoj glavu stvaraš svoj scenario, a lijepo ti, i srcu i duši i očima. Eh tako je meni bilo ovdje, nakon 3 sata vožnje smo se popeli na vrh planine gdje smo vidjeli kuću djevice Marije, na tom mjestu je nevjerovatna energija, o meni možete na osnovu ove rečenice zaključiti šta god vam volja, ja ne negiram ničije postojanje, ali negiram čovjekovo tumačenje i okretanje zaključaka kako je kome volja. Svakako se svi ratovi na svijetu zapravo vode iza paravana vjere, tj. iza onih koju tu vjeru predstavljaju, što sada ovaj post pretvara u političko-vjerski a to ne želim nikako.

IMG_3707IMG_3674IMG_3640IMG_3647IMG_3571IMG_3567
Vraćam se na tu energiju, na hiljadama godina star kamen koji zna sve a šuti, i bolje mu je da šuti, čega se sve naslušao i nagledao i čovjek bi zanijemio i okamenio.
Nakon te, nevjerovatne malene građevine koja je moje vjerovanje još više očvrsnula, vratili smo se na početak planine, u uvalu, antički grad Efes.

Grad osnovan od strane žena, Amazonki, zatim osvajan od strane antičkih velikana posljednju verziju doživjeo je kao najprometnija i najvažnija luka tih vremena. Jedno od sedam svjetskih čuda se nalazilo na ovim ruševinama, u nastavku vam ostavljam link na kojem možete pronaći najvjerodostojnije a ujedno i najkraće informacije o svakoj građevini koja se nalazi unutar ovog nevjerovatnog grada. Moja očekivanja je ispunio, čak i više od toga!
Ephesus – ancient city

IMG_3761
Outfit za ovo putovanje je naravno isplaniran danima prije samog polaska iz Sarajeva, haljina imena Rimljanka je kao stvorena za šetnje ovim gradom, model sandala također kupljen za ovu priliku, kao i model, tekstura i boja torbe. Listići u boji starog zlata u kosi, lokne i teški nakit u boji starog srebra, mislim da je Efes ispunio očekivanja sa mnom.

Haljinu sam nabavila u mom omiljenom Nit-u i u prošlom outift postu sam već pričala o kvalitetu njihovih materijala. Udobno, prozračno a chic, to bi im trebao biti moto, komadom odjeće ne mogu biti zadovoljnija, i ovo je onaj pamuk koji se prenosi sa koljena na koljeno, obećavam da ću je sačuvati za svoju kćerku kada se bude šetala antičkim gradovima.
IMG_3865
Rumijeve riječi oko ruke, svi ste me već bezbroj puta pitali za prsten i narukvicu, a ja iste ne prestajem nositi. Cink, mesing i bronza su materijali kojima se dizajnerice služe i to rade zaista savršeno. Izabrala sam Rumija i njegove riječi jer su uvijek bile moj pokretač i kroz život i kroz biranje profesije. Najvažnija stvar kod nakita meni jeste da ne ostavlja zeleni trag nakon dužeg nošenja, a meni čak i srebro na koži ostavlja tragove da je nekada bilo tu, što mi se nikako ne dopada, i ako ste mislili da su ovi oštri rubovi opasni, prevarili ste se, barem ovi modeli nakita su preudobni za nošenje i nakon par nespretnih pokreta sam se uvjerila da mi ništa nije bilo i da su potpuno bezbijedni.

IMG_3868

Što se torbe tiče, Madam jolie uvodi neke promjene, da bi torbe bile adekvatne i za zimu, popravile smo materijale, te sada radimo sa potpuno nepromočivim podlogama koje daju čvrstinu (nije karton u pitanju, a ni spužva) i sa visokokvalitetnim štofovima i eko brušenom kožom. Znam već da vjerujete u naš kvalitet, zato se svakoga dana trudimo da isti unaprijedimo.

IMG_3690

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s